Voor de handige doe-het-zelvers onder ons kan het zelf installeren van een spijlenhekwerk een uitgelezen kans zijn om de vaardigheden te etaleren en zeer goed mogelijk op de kosten te besparen. Het zelf plaatsen van tuinhekken kan een lonend project zijn, eentje waarbij je de volledige creatieve controle in eigen handen hebt. Toch is het goed om bij voorbaat rekening te houden met complexiteit van deze taak. Het vereist een goede voorbereiding, inzicht in de benodigde materialen en gereedschappen, en niet te vergeten een nauwkeurige uitvoering. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen voordat je aan de slag gaat. 

De Rol van de Professional

Aan de andere kant staat de optie om een professional in te schakelen. Zeker voor wie wat minder ervaren is in klussen of simpelweg de tijd niet heeft, kan dit de ideale oplossing zijn, eentje die tijd, en frustratie scheelt. 

Een expert op het gebied van tuinhekken zoals spijlenhekwerken brengt niet alleen ervaring, maar ook kennis van de lokale regelgeving en bouwcodes met zich mee. Zo kunnen zij het project van top tot teen efficiënt en nauwkeurig uitvoeren, en vaak sneller dan een doe-het-zelver dit zou kunnen. Bovendien komt een professional vaak met garanties, iets dat nog een extra stukje zekerheid geeft voor op de lange termijn.

Kostenoverweging: Een belangrijk element

Kosten spelen ongetwijfeld een belangrijke rol in je besluit. Maar het gaat niet alleen om de kosten die je zou kunnen besparen. Zelf installeren kan in eerste instantie goedkoper lijken, maar vergeet niet dat onvoorziene uitgaven zich snel kunnen optellen. 

Denk aan de aanschaf van gereedschap of materialen, die je misschien maar één keer gebruikt. Een professional kan daarentegen duurder zijn qua arbeidskosten, maar zij brengen alle benodigde gereedschappen en materialen mee, vaak tegen inkoopprijzen. Bovendien kunnen professionals vaak kortingen krijgen bij leveranciers, wat de kosten kan drukken.

Kortom, wat je in ieder geval moet meenemen in de calculatie zijn de benodigde zaken om de installatie in eigen relatie af te kunnen ronden. 

Conclusie: afwegen wat het beste past

De keuze tussen zelf installeren of een professional inhuren hangt af van jouw individuele situatie. Ben je een ervaren klusser met tijd op handen, dan is de kans groot dat de installatie van een spijlenhekwerk jou of het lijf geschreven is; dit kan een leuk doe-het-zelf-project en een uitdagend en bevredigende onderneming zijn. 

Heb je echter beperkt ervaring of tijd, of wil je verzekerd zijn van een professionele afwerking, dan is het inhuren van een expert een wellicht een betere keuze. Ongeacht waar je voor gaat, een goed geïnstalleerd spijlenhekwerk brengt esthetiek en veiligheid mee zich mee. Voor een omheining van niveau!